NOS NieuwsAangepast

Persbureau ANP gaat flink bezuinigen

Het persbureau ANP gaat grondig bezuinigen. In 2012 verdwijnen 33 volledige banen, zo'n 15 procent van het personeelsbestand.

De fotoredactie gaat voortaan alleen nog maar gebruikmaken van freelancers, alle fotografen in vaste dienst worden ontslagen. Ook wordt het aantal nieuwsredacties beperkt. De kantoren in Rotterdam en Den Bosch gaan dicht en de bezetting van het kantoor in Amsterdam wordt gehalveerd.

Directeur Van Gruijthuijsen zegt dat de bezuinigingen noodzakelijk zijn, omdat het ANP de gevolgen merkt van de dalende oplages van kranten en van de krimpende budgetten bij de omroep.

Kopiëren

ANP-hoofdredacteur Van Lingen ziet ook een belangrijke oorzaak in wat hij noemt het kopieergedrag in de mediasector. "ANP-content wordt van websites gehaald, bewerkt en herverpakt doorverkocht tegen dumpprijzen. Van het origineel blijft dan weinig over en dat origineel wordt heel vaak gemaakt in Rijswijk, bij het ANP."

Toch is Van Lingen hoopvol over de toekomst. "We moeten dit doen en zijn ervan overtuigd dat het kan, zonder dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze productie of de omvang ervan wordt aangetast", zegt hij. "Goede nieuwsvoorziening en kwaliteitsjournalistiek zijn nog nooit zo betekenisvol geweest als nu."

Volgens het ANP is met de vakbonden NVJ en FNV Kiem een principe-akkoord bereikt over een sociaal plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl