NOS NieuwsAangepast

Bezetting Britse ambassade Iran beëindigd

De bezetting van de Britse ambassade in Teheran is voorbij. De Iraanse politie heeft tot twee keer toe alle betogers van het complex verwijderd. Vanochtend bestormden tientallen studenten de ambassade van Groot-Brittannië.

Daarbij werd de Britse vlag in brand gestoken en werden er brandbommen naar binnen gegooid. De betogers plaatsten de Iraanse vlag op de ambassade. Documenten werden uit het raam gegooid. Ze scandeerden leuzen als 'Dood aan Engeland' en 'Dood aan Amerika'.

'Gijzeling'

Ook de bezetting van een andere Brits diplomatiek terrein in het noorden van de Iraanse hoofdstad is beëindigd. Daar werden zes Britse diplomaten door de politie ontzet. Ze waren in het nauw gebracht door een groep demonstranten, meldt het Iraanse persbureau Fars.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague benadrukt dat berichten over een gijzeling van diplomaten onjuist zijn. De situatie was onoverzichtelijk, zei Hague, maar van een gijzeling was nooit sprake.

Nucleaire programma

Aanleiding voor de bestorming was het besluit van de Britse regering om de sancties tegen Iran te verscherpen. Groot-Brittannië wil zo de Iraanse regering dwingen het nucleaire programma te stoppen.

Zondag besloot het Iraanse parlement om de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië op een lager pitje te zetten, nadat het land had besloten alle contacten met Iraanse banken te verbreken. Volgens de Britse regering helpen de banken de Iraanse regering met het Iraanse kernwapenprogramma.

Een Iraans parlementslid waarschuwde voor een bezetting van de ambassade, zoals dat in 1979 met de Amerikaanse ambassade gebeurde. Het Iraanse parlement eist dat president Ahmadinejad de Britse ambassadeur uitwijst.

Groot-Brittannië wordt in Iran, net als de VS, enorm gewantrouwd. Iraanse politici spreken met zekere regelmaat over het land als zijnde de duivel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl