NOS NieuwsAangepast

Begrotingstekort Nederland loopt op

Het begrotingstekort loopt dit jaar waarschijnlijk op naar 4,5 procent. Op Prinsjesdag werd rekening gehouden met een tekort van 4,2 procent. De jongste raming staat in de Najaarsnota die minister De Jager van Financiën aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De slechtere cijfers zijn het gevolg van lagere belastinginkomsten en de toegenomen tekorten van de lokale overheden. De Jager schrijft verder dat de EMU-schuld voor dit jaar intussen 65 procent van het binnenlands bruto product bedraagt.

De gemiddelde EMU-schuld in de eurozone bedraagt gemiddeld 88 procent bbp.

"Dit is een lichte verslechtering ten opzichte van de voorjaarsramingen (87,7 procent bbp). Wat betreft schuld presteert Nederland aanzienlijk beter dan gemiddeld in de eurozone. De Nederlandse schuld is ruim 20 procent lager dan het gemiddelde. Dat neemt niet weg dat de Nederlandse schuld momenteel hoger is dan de Europese grenswaarde van 60 procent bbp", schrijft De Jager.

Moeilijk

Een meevaller is dat de rentelasten zijn gedaald. "De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat de gerealiseerde effectieve rente op de dit jaar uitgegeven leningen lager is dan de rekenrente (bron CPB) die eerder bij de ramingen is gebruikt", aldus De Jager.

De minister van Financiën schrijft dat de Nederlandse economie het moeilijk heeft, vooral als gevolg van de schuldencrisis en de onzekere economische situatie in de EU.

In de Najaarsnota worden de begrotingscijfers die op Prinsjesdag in de Miljoenennota worden gepresenteerd, bijgesteld aan de actualiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl