NOS NieuwsAangepast

Financiële markten wachten gespannen

De druk van de financiële markten op Europa en andere landen blijft hoog. De aandelenbeurzen openden weer lager. Italië wil vandaag 5 tot 8 miljard euro ophalen op de obligatiemarkten, maar zal daar naar verwachting een zware prijs voor moeten betalen in de vorm van een rente van meer dan 7 procent.

In Brussel komen vanavond de ministers van Financiën van de Eurolanden weer bijeen om te praten over de waslijst aan Europese problemen.

De beurzen lijken vandaag een stapje terug te doen en openden met verliezen van rond een half procent. Gisteren begonnen de beurzen nog euforisch aan de handelsweek, na vier weken van vooral koersdalingen. De belangrijkste beurzen in Europa en de VS sloten 3 tot meer dan 5 procent hoger. Vooral de financiële waarden plusten flink bij.

In Azië staan de beurzen in navolging van het optimisme in Europa en op Wall Street op winst. Tokio sloot ruim 2 procent hoger en in Hongkong staat de Hangseng-index ruim een procent hoger.

Italië

Italië is met een staatschuld van 1900 miljard euro bijzonder kwetsbaar voor de rentestijgingen van de voorbije maanden. Tot eind volgend jaar moet er voor zo'n 325 miljard euro hergefinancierd worden en moet Italië dus veelvuldig aankloppen op de kapitaalmarkten.

Daar is de rente voor zowel kortlopend (3 jaar) als langlopend geld (10 jaar) opgelopen tot boven de 7 procent. Dat komt Italië duur te staan want het kost het land de komende jaren miljarden euro's extra aan rente.

De ECB is vorige week ook weer actief geweest en heeft voor 8,5 miljard euro staatsleningen van probleemlanden opgekocht. De ECB probeert daarmee de rente te drukken en de obligatiemarkt gaande te houden.

Waslijst aan problemen

De druk om snel met een oplossing voor de schuldencrisis te komen neemt toe. Gisteren waarschuwden kredietbeoordelaar Moody's en de OESO voor een escalatie van de problemen en een recessie als er niet snel iets gebeurt.

Alle ogen lijken nu gericht op de eurotop van 9 december. In de aanloop naar die top vinden er tal van Europese overleggen plaats. Vanavond in Brussel staan op een volle agenda zaken als de toekenning van 8 miljard euro steun aan Griekenland, nieuwe deelleningen voor Ierland en Portugal, de zorgen over Italië, de discussie over eurobonds, de rol van de ECB en de slepende kwestie van de versterking van het noodfonds EFSF.

Amerikaanse schuldenberg

Zorgen in Europa maar ook zorgen over de schuldenberg van de VS. Fitch, één van de drie grote kredietbeoordelaars, heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor het mogelijke verlies van hun AAA-rating.

Fitch wil dat er vóór 2013 een geloofwaardig bezuinigings- en hervormingsplan op tafel ligt om de schuldenberg van 15.000 miljard dollar aan te pakken. Ondertussen heeft Fitch de verwachting van de kredietwaardigheid van het land alvast wel verlaagd van stabiel naar negatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl