Nederlander kijkt vaker journaals

Studio 8 is klaar voor de verkiezingsavond»
Studio 8 is klaar voor de verkiezingsavond Beeld: NOS

Nederlanders kijken vaker naar journaals dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De Nederlandse televisiekijker kijkt per week gemiddeld honderd minuten naar een journaaluitzending van de NOS of RTL4. Twintig jaar geleden werd er veertig minuten minder gekeken.

Keuze

In tegenstelling tot andere Europese landen heeft het toegenomen aanbod van andere programma's er dus niet toe geleid dat Nederlanders minder afstemmen op het nieuws.

"Op het tijdstip van de journaals kun je voor tientallen andere programma's kiezen", zegt onderzoeker Anke Wonneberger. "Maar dat blijkt veel minder te gebeuren dan we tot nu toe dachten. Nederlanders blijven graag journaals kijken."

Ingesleten

Volgens de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek duidt de ontwikkeling niet op een gestegen interesse voor nieuws en politiek.

Het is eerder een ingesleten gewoonte om iedere dag naar het journaal te kijken. Dat geldt zowel voor mensen met veel interesse voor nieuws en politiek als voor mensen die daar minder belangstelling voor hebben.

Licht

Wel valt op dat er nauwelijks mensen zijn die exclusief naar 'lichte' nieuws- en actualiteitenprogramma's als Hart van Nederland of De Wereld Draait Door kijken. Mensen mixen juist graag hun aanbod van nieuwsprogramma's.

"Het klopt dus niet dat lichtere programma's een groep kijkers trekken die anders nooit met nieuws en actualiteiten bereikt zou worden", concludeert Wonneberger.

In totaal kijkt de gemiddelde Nederlander ruim drie uur tv per dag. Twintig jaar geleden was dat nog ruim twee uur.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Winst AkzoNobel fors gestegen Video De winst van verffabrikant AkzoNobel is in het derde kwartaal fors gestegen. In 2013 maakte het...21 okt 2014, 1352 keer afgespeeld
  • » Autobom van IS ontploft in Kobani Video Koerdische bronnen zeggen dat IS-strijders een vrachtwagen vol explosieven hebben laten ontploffen...21 okt 2014, 7317 keer afgespeeld
  • » NOS Nieuws in 60 seconden (11:45) Video Een kort overzicht van het belangrijkste nieuws van dit moment.21 okt 2014, 1763 keer afgespeeld

Meer video en audio