NOS NieuwsAangepast

Geweld bij verkiezingen in Congo

Bij de verkiezingen in Congo zijn zeker negen doden gevallen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken gebeurde dat bij een aanval op een vrachtwagen met stembiljetten en bij aanvallen op een aantal stembureaus. Congelezen stemmen vandaag voor een nieuwe president en een nieuw parlement. 18.385 kandidaten dingen mee naar de 500 plekken in het parlement.

VRT-correspondent Peter Verlinden zegt dat ondanks de doden de verkiezingsdag "verrassend rustig" verloopt tot nu toe. Wel konden sommige stembureaus niet open omdat er geen stembiljetten waren afgeleverd. Eén stembureau bleef dicht omdat de inkt die de wijsvingers moest kleuren van de stemmers niet was bezorgd.

Rivaal

Favoriet bij de presidentsverkiezingen is de huidige president Joseph Kabila. Hij neemt het op tegen tien andere kandidaten. Oppositieleider Etienne Tshisekedi is de belangrijkste uitdager.

Er zijn berichten dat Tshisekedi samen met duizenden van zijn aanhangers tegen is gehouden toen hij zijn stem wilde uitbrengen in de hoofdstad Kinshasa. Politiewagens en pantservoertuigen blokkeerden de weg naar het stembureau, aldus fotografen van het Franse persbureau AFP. Uiteindelijk wist de rivaal van Kabila zijn stem ergens anders wel zijn stem uit te brengen.

VN-veiligheidstroepen

In de aanloop naar de verkiezingen was het al onrustig in het land. Bij rellen in de hoofdstad Kinshasa kwamen dit weekend meerdere mensen om. Naar aanleiding van de rellen werd toen een verbod ingesteld op politieke bijeenkomsten.

In het land zijn VN-veiligheidstroepen aanwezig om rellen zoveel mogelijk te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl