NOS NieuwsAangepast

Op 60 procent snelwegen 130 km/uur

Vanaf september volgend jaar mogen automobilisten op 60 procent van de Nederlandse snelwegen (.pdf) 130 kilometer per uur rijden. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur in een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer gemeld.

Uit de proef (.pdf) die de afgelopen maanden is gehouden, heeft Schultz geconcludeerd dat 130 de norm moet worden voor alle snelwegen, behalve waar dat vanwege het milieu niet kan. Dat betekent dat straks op 900 kilometer snelweg dag en nacht 130 mag worden gereden. Op 500 kilometer snelweg mag dan alleen in de avond en nacht zo hard worden gereden.

Natuurgebieden

Voor snelwegen die in de buurt van natuurgebieden liggen, wordt nog onderzocht of de snelheid ook omhoog kan. In het voorjaar hoopt de minister hier uitsluitsel over te geven.

Er zijn nu vier snelwegen waar 130 mag worden gereden. Het mag 24 uur per dag op de A7 tussen Wognum en Friesland over de Afsluitdijk. 's Avonds en 's nachts mag het op de A6 tussen Almere en Joure. Op de A2 tussen Deil en Everdingen en op de A16 tussen Moerdijk en Breda is het buiten de spits toegestaan om 130 te rijden.

80-kilometerzones

Schultz wil verder dat vier van de vijf 80-kilometerzones bij de grote steden verdwijnen. Dat worden zones waar 100 kilometer per uur mag worden gereden.

In 2006 gingen er in de Tweede Kamer al stemmen op om de 80-kilometerzones in de Randstad af te schaffen. Mede door het invoeren van die zones in 2005 zouden de files zijn toegenomen, luidde de kritiek toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl