NOS NieuwsAangepast

Geen derde driesterrenrestaurant Nederland

Nederland krijgt er geen derde driesterrenrestaurant bij. Dat blijkt uit de nieuwe Michelingids 2012 voor Nederland. Wel zijn drie restaurants van één naar twee sterren gegaan. Het gaat om De Kromme Watergang in Breskens, Chapeau in Bloemendaal en Librije's Zusje in Zwolle van Jonnie Boer.

Zeven restaurants kregen dit jaar hun eerste ster, waaronder Pure C in Cadzand, De Echoput in Hoog Soeren en Perceel in Capelle aan den IJssel. Drie restaurants raakten hun ster kwijt. Het gaat om De Fuik in Aalst, Chalet Royal in Den Bosch en De Stenen Tafel in Borculo. Het laatste restaurant is op 1 april van dit jaar dichtgegaan.

De Michelinster is een aanduiding voor restaurants met een bijzondere keuken en een goede bediening in de beroemde rode gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een klein aantal restaurants in elke gids wordt aangeduid met een, twee of drie sterren. De rode gidsen van Michelin verschijnen jaarlijks.

Drie sterren

In Nederland hebben alleen De Librije van Jonnie Boer in Zwolle en Oud Sluis van Sergio Herman in Sluis drie sterren. Jonnie Boer heeft nu in totaal vijf sterren op zijn naam staan.

Een restaurant met drie sterren heeft een uitzonderlijk goede keuken en een onberispelijke bediening. Daarnaast ligt het op een toplocatie, is het stijlvol ingericht en worden er beroemde wijnen geserveerd. De prijzen zijn navenant. Volgens de gids van Michelin zijn deze restaurants 'een reis waard'.

Er zijn in Nederland nu 16 restaurants met twee sterren en 84 restaurants met één ster. Het verkrijgen van een nieuwe ster wordt door veel restauranthouders beschouwd als het ultieme bewijs van waardering en kan de omzet van hun zaak flink laten stijgen. Omgekeerd kan het verlies van een ster een ramp zijn voor de reputatie van een restaurant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl