NOS NieuwsAangepast

Afghanistanfilmpjes gevonden bij F-16-piloot

Tussen de spullen van de van spionage verdachte voormalige F-16-piloot zijn onder meer filmpjes gevonden van missies in Afghanistan. De 37-jarige oud-kapitein Chris V. staat deze week voor de rechter in Den Haag voor het lekken van staatsgeheimen aan Rusland.

Volgens V. waren de filmpjes met beelden vanuit zijn cockpit bedoeld om het thuisfront te laten zien wat er in Afghanistan zoal door de vliegers werd gedaan. "Die filmpjes waren geaccordeerd door de leiding", zegt V.

Tragisch ongeval

Chris V. werd in maart aangehouden op verdenking van het lekken van staatsgeheimen aan Rusland. Hij zou met een Russische kolonel hebben gesproken en hem staatsgeheime informatie hebben doorgespeeld.

V. ontkent niet dat hij met de Rus gesproken heeft, maar zegt dat hij hem niets vertrouwelijks heeft gegeven. Ze zouden contact hebben gehad over een tragisch ongeval in Polen, waarvan V. foto's had.

Container

In augustus maakte het Openbaar Ministerie bekend dat er een container was ontdekt die de oud-piloot had verstuurd naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daarin zaten geheime stukken op computerschijfjes en in ordners. Het is niet duidelijk voor wie deze documenten waren bedoeld.

Sinds de 37-jarige V. vorig jaar de luchtmacht had verlaten, zou hij kampen met financiële problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl