NOS NieuwsAangepast

Lange rijen voor stembureaus Egypte

De belangstelling voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Egypte is groot. Al voordat de stembureaus vanmorgen opengingen, stonden er lange rijen. De wachttijd om te kunnen stemmen in de eerste vrije verkiezingen in jaren kan oplopen tot drie uur.

Negen maanden na de val van president Mubarak kiezen Egyptenaren een nieuw parlement. Het nieuwgekozen parlement benoemt uiteindelijk een commissie die een nieuwe grondwet moet opstellen.

Het parlement zal ook nauw betrokken worden bij de formatie van een interim-regering. Die blijft aan de macht tot aan de presidentsverkiezingen van medio volgend jaar.

Nauwelijks campagnes

new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'profile', rpp: 5, interval: 6000, width: 250, height: 250, theme: { shell: { background: '#2e3540', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#000000', links: '#13417e' } }, features: { scrollbar: false, loop: false, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, behavior: 'all' } }).render().setUser('svhoorn').start();

Het is onduidelijk of de verkiezingen helemaal eerlijk zijn. "Dat kun je je afvragen", zegt correspondent Sander van Hoorn. Volgens hem zijn de verkiezingen zo georganiseerd, dat de mensen met geld bevoordeeld zijn. Ook zijn er in de afgelopen dagen nauwelijks campagnes gevoerd.

Ook twittert Van Hoorn dat leden van de Moslimbroederschap de wacht houden bij stemlokalen. "Ze willen dat men zich veilig voelt en ze kijken of er fraude is."

De parlementsverkiezingen worden op drie verschillende data gehouden. Half december is een tweede ronde en begin januari een derde.

Doden en gewonden

Op het Tahrirplein in het centrum van Caïro wordt nog steeds gedemonstreerd. Een deel van de betogers wil dat de verkiezingen niet doorgaan. Zij vinden dat de militairen eerst de macht moeten overdragen.

De hoogste militair, maarschalk Tantawi, weigert dat en waarschuwde gisteren voor ernstige gevolgen als de protesten doorgaan. Op wat voor gevolgen hij doelde, maakte hij niet duidelijk.

Sinds de protesten op het Tahrirplein weer begonnen, zijn al 41 mensen omgekomen. Meer dan 2000 Egyptenaren raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl