NOS NieuwsAangepast

ElBaradei wil interim-regering Egypte leiden

De Egyptische politicus Mohammed ElBaradei is bereid om leiding te geven aan een regering van Nationale Redding en in ruil daarvoor zijn presidentiële ambities op te geven. Dat heeft zijn campagneteam laten weten. "Als hij officieel wordt gevraagd om een regering van Nationale Redding te vormen, dan zal hij zijn campagne staken, om op die manier zo neutraal mogelijk de interimperiode door te komen", aldus de verklaring van het campagneteam.

ElBaradei kwam met de verklaring na een gesprek met veldmaarschalk Tantawi, de leider van de Militaire Raad die feitelijk de macht in handen heeft in Egypte. Of Tantawi ElBaradei daadwerkelijk heeft gevraagd om de interimregering te gaan leiden is niet duidelijk.

Tantawi had juist gisteren nog oud-premier Kamal Ganzouri benoemd tot interimpremier. Vandaag werd in de Egyptische media geschreven dat Ganzouri en ElBaradei de nodige contacten hebben gehad over het premierschap en de weg naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Daarnaast zouden ook de jongerengroeperingen, de drijvende krachten achter de revolutie, gesprekken hebben gehad met Tantawi.

Het is nog niet duidelijk wat ElBaradei precies wil bereiken met zijn aanbod om de interimregering te gaan leiden. Gisteren nog nam hij deel aan de betogingen op het Tahrirplein.

Nieuwe botsingen

Op dat plein waren zaterdag weer tienduizenden betogers op de been. Ze kwamen opnieuw in botsing met de oproerpolitie. Eén betoger kwam om het leven toen hij werd geraakt door een politiewagen.

De betogers eisen nog altijd dat het militaire bewind de macht onmiddellijk overdraagt aan een burgerregering. De militairen willen dat pas in juni doen. De betogers zien niets in Ganzouri, die eerder premier was onder de verdreven president Mubarak. Ze stellen dat Ganzouri net als het leger tegen verandering is.

Mohammed ElBaradei is waarschijnlijk wel aanvaardbaar voor de betogers. Als diplomaat woonde ElBaradei jarenlang in het buitenland en zodoende wordt hij niet geassocieerd met het corrupte regime van Mubarak. Toch is ElBaradei ook een tamelijk onbekende in Egypte, juist vanwege zijn diplomatieke werk, onder meer voor het internationaal atoomagentschap IAEA.

Mogelijk weet ElBaradei de betogers wel te bewegen naar huis te gaan, zodat de rust in de straten van Caïro weer terugkeert. Bij de rellen van de afgelopen week zijn zeker 35 doden gevallen. Maandag beginnen de parlementsverkiezingen in Egypte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl