NOS NieuwsAangepast

Islamisten grootste partij Marokko

De verkiezingen in Marokko zijn gewonnen door de gematigd-islamistische PJD, de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar volgens de regering is al duidelijk dat de PJD de grootste wordt.

De PDJ stevent af op meer dan een kwart van de parlementszetels. Dat is vrij veel naar Marokkaanse maatstaven. Vanochtend claimde de partij de zege al.

De op een na grootste wordt de Istiqlal-partij van premier al-Fassi. Aangenomen wordt dat de twee partijen een coalitie zullen vormen.

Hoge opkomst

De verkiezingen van gisteren waren de eerste na de hervormingen die koning Mohammed doorvoerde. De opkomst was met 45 procent relatief hoog.

In juli veranderde koning Mohammed de grondwet die werd goedgekeurd in een referendum. Eén van de veranderingen die hij doorvoerde, was dat de premier voortaan uit de grootste partij moet komen. Voor de grondwetswijziging kon de koning zelf een premier aanwijzen.

Met de grondwetswijziging wilde Mohammed protesten voor zijn, zoals die in landen Tunesië en Egypte, waar de leiders ten val kwamen. Maar de protestbeweging van 20 Februari, zoals de jongerengroepering in Marokko zich noemt, kreeg niet veel aanhang. De jongerenbeweging vindt de grondwetswijziging te cosmetisch en niet ver genoeg gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl