Babysterfte in Nederland fors lager
De babysterfte in Nederland is tussen 2001 en 2010 gedaald met 39 procent. Dat blijkt uit de eerste Perinatale Audit, een grote studie naar babysterfte.
Vorig jaar overleden 367 voldragen baby's binnen vier weken na hun geboorte.
In 2004 had Nederland bijna de hoogste babysterfte van Europa. Waarschijnlijk heeft dat geleid tot een scherper bewustzijn onder zorgverleners, zeggen de onderzoekers. Ook zijn de afgelopen jaren protocollen verbeterd.
Moedergevoel
De sterfgevallen onder jonggeborenen zijn voor het eerst in Nederland landelijk onderzocht. Dat gebeurde tijdens 270 bijeenkomsten, waarbij alle medici en zorgverleners die betrokken waren bij een bevalling, bij elkaar zaten.
Volgens kinderarts Hens Brouwers kwam daaruit naar voren dat zorgverleners in Nederland minder goed omgaan met het voelen van minder leven door de moeder en dat ook een laag geboortegewicht, wat een aanwijzing kan zijn voor problemen, niet altijd wordt herkend.
Voorbeelden
Uit de bijeenkomsten kwamen verschillende voorbeelden naar voren van waar het fout was gegaan. Zo werd er het geval besproken van een zwangere vrouw die bij de gynaecoloog komt omdat ze de baby minder vaak voelt bewegen. Omdat de vrouw minder vruchtwater heeft en de baby niet goed groeit, wordt besloten om de bevalling de volgende dag in te leiden. Alle aandacht gaat uit naar dit besluit. De vrouw wordt daardoor niet goed uitgelegd wat ze moet doen als ze in de tussenliggende nacht geen leven meer voelt. Na een zwangerschap van meer dan 41 weken sterft de baby nog voor de geboorte.
In een ander geval wordt na een zwangerschap van meer dan 37 weken een CTG-scan afgenomen. Het is alleen niet duidelijk of de harttonen op de scan van de moeder of van het kind zijn. Hierdoor wordt mogelijk gemist dat het kind in de baarmoeder in gevaar is. Het kind overlijdt tijdens de bevalling. Nog een voorbeeld: een vrouw heeft mogelijk zwangerschapsdiabetes. Er wordt afgesproken om in de 24e week van de zwangerschap weer een controle te doen. De vrouw komt niet opdagen. Zeven weken lang wordt dit niet opgemerkt. De baby overlijdt na een zwangerschap van meer dan 37 weken.
Europese vergelijking
Een goede vergelijking met andere landen in Europa is na dit onderzoek nog niet mogelijk. Uit andere landen ontbreken recente cijfers, dus het is onduidelijk of Nederland nu internationaal beter scoort.