Geweld in VS op Black Friday

In de Verenigde Staten is de eerste dag van de kerstinkopen met geweld verlopen.

In een supermarkt in Californië spoot een vrouw met pepperspray om zich heen om zo andere koopjesjagers voor te blijven. Tien mensen moesten door hulpverleners worden behandeld.

In andere Amerikaanse staten waren er schietpartijen en gingen koopjesjagers met elkaar op de vuist. De dag na Thanksgiving staat bekend als Black Friday.

Crisis

Correspondent Wessel de Jong nam een kijkje bij een winkelcentrum in een buitenwijk van Washington. Hij merkte dat de crisis invloed heeft op het uitgavepatroon op Black Friday.

Een verpleegster gaf aan dat ze vorig jaar meer te besteden had. "Door de recessie heb ik minder geld uitgegeven. Ik merk het echt."

Ze vertelde gekort te zijn op haar werkuren, omdat er minder patiënten naar het ziekenhuis komen. "Dit jaar heb ik voor het eerst een limiet gesteld aan wat ik uitgeef. Eerder ging ik door met inkopen doen, totdat ik moe was."

Excuus

Maar niet iedereen heeft minder geld te besteden. Een man van rond de 50 zegt lachend: "Ik heb heel veel dingen aangeschaft, die ik niet had willen kopen. Zoals een telefoon bijvoorbeeld, die ik ook nog eens voor de originele prijs heb gekocht."

Volgens hem is Black Friday niets anders "dan een excuus om even het huis uit te gaan".

Dit weekend gaan zo'n 138 miljoen Amerikanen winkelen en op jacht naar aanbiedingen. Ondanks het geweld en de crisis waren de winkeliers enthousiast over de eerste dag van de kerstinkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl