NOS NieuwsAangepast

Lage opkomst Marokkaanse verkiezingen

Door verslaggever Mattijs van de Wiel in Rabat

De Marokkaanse verkiezingen kenden vandaag een slechte opkomst. Aan het einde van de middag zat in stemlokaal 51, in het centrum van Rabat, de transparante stembus van plexiglas maar voor een derde vol. De eerste Marrokkaanse parlementsverkiezingen na de grondwetswijziging lijken uit te lopen op een mislukking.

Drie uur voor het sluiten van de stembussen had nog maar zo'n 22 procent van de ingeschreven kiezers zijn stem uitgebracht. De opkomst is een graadmeter voor de steun van de bevolking voor het Marokkaanse hervormingsproces.

Vertrouwen

Met de nieuwe grondwet hoopt koning Mohammed het vertrouwen in de politiek te herstellen. Het was zijn antwoord op de massademonstraties die in februari begonnen. De koning levert een beetje macht in.

Voor de demonstranten gaan de hervormingen niet ver genoeg. Ze noemen het cosmetische aanpassingen. Ze zijn boos omdat de echte problemen van het land, zoals de armoede, niet worden aangepakt. Ook zijn de kandidaten bij deze verkiezingen dezelfde politici die al decennia op het pluche zitten. Velen worden verdacht van corruptie en zelfverrijking.

Boycot

De oppositie riep daarom op tot een boycot, maar veel kiezers blijven ook om minder principiële redenen thuis. Ze zijn elk vertrouwen in de politiek verloren, omdat ondanks alle beloftes hun situatie niet beter wordt.

Marokko is onlangs zelfs verder gezakt op de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties. Uit de lage opkomst blijkt dat de hervormingen dat vertrouwen niet hebben teruggebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl