NOS VoetbalAangepast

Champions League blijft bij NOS

De UEFA Champions League is ook vanaf het nieuwe voetbalseizoen (2012-2013) te zien bij de NOS.

De NOS heeft de rechten voor televisie, radio, internet en mobiel voor de beste voetbalcompetitie ter wereld opnieuw voor een periode van drie jaar weten te bemachtigen.

In vergelijking met het huidige contract, maken ook de play-offs en alle speelavonden in de achtste finales deel uit van de nieuwe overeenkomst. De kijker is hiermee op alle 33 UEFA Champions League-speeldagen verzekerd van een avond topvoetbal bij de publieke omroep.

Beste van het beste

Volgens algemeen directeur Jan de Jong, die namens de NOS de onderhandelingen leidde, sluit het uitzenden van de UEFA Champions League aan bij de filosofie van de NOS. "De UEFA Champions League is op Europees niveau zonder twijfel het beste voetbal met de beste spelers en de beste Nederlandse voetballers; de crème de la crème van het voetbal. Dat past in de filosofie van de NOS."

"Op nationaal niveau zenden we de daarom de Eredivisie uit en van Oranje de EK's en WK's. Verder hebben we de ambitie om van alle andere sporten, letterlijk van A tot Z, dus van atletiek tot zwemmen, de Europese en wereldkampioenschappen uit te zenden. En last but not least, natuurlijk de Olympische Spelen."

De algemeen directeur van de NOS benadrukt dat het voor het hele publieke bestel belangrijk is verder te gaan met de UEFA Champions League: "Met de uitzendingen van de UEFA Champions League weten we als publieke omroep nadrukkelijk ook jongeren en lageropgeleiden te trekken, die we anders niet of nauwelijks aan ons zouden binden. Deze groepen blijven daardoor hangen bij de publieke omroep. Dit is voor alle publieke omroepen goed, niet alleen voor de NOS."

De NOS mag van de UEFA geen mededelingen doen over de hoogte van het bedrag dat met de overeenkomst is gemoeid. "Daarnaast mogen we ook niet prijsgeven of er concurrerende biedingen waren. Dat heeft allemaal te maken met de verkoop van de rechten in andere landen. Het betreft hier voor de UEFA strategische informatie. De NOS geeft structureel 18 miljoen euro minder uit aan voetbal dan voorheen. We hebben de afgelopen jaren afscheid moeten nemen van onder meer de uit- en thuiswedstrijden van Oranje, de KNVB-beker, Europa League en de Engelse, Spaanse en Italiaanse voetbalsamenvattingen."

Geen hypotheek

"Verder wil ik hier nog aan toevoegen dat we, in het licht van de bezuinigingen die de publieke omroep vanaf 2015 te wachten staan, met de UEFA Champions League zeker geen hypotheek op de toekomst hebben genomen. Dit nieuwe contract loopt immers af als dat gaat spelen."

Het huidige UEFA Champions League-contract met de UEFA liep tot en met mei 2012. 's Werelds beste clubcompetitie is sinds de invoering in het seizoen 1992-1993 bij de NOS te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl