NOS NieuwsAangepast

Losse handjes op Tahrirplein

Vrouwelijke journalisten kunnen zich beter niet langer tussen de Egyptische demonstranten op het Tahrirplein wagen. De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen geeft dat advies nadat verschillende vrouwen er zijn aangerand terwijl ze deze week verslag deden van de opstand in Caïro.

De Egyptisch-Amerikaanse journalist Mona Eltahawy twitterde hoe ze aangerand werd door de politie: "Vijf of zes agenten omsingelden me, betastten m'n borsten, graaiden in m'n genitale zone. Ik raakte de tel kwijt van de handen die in m'n broek probeerden te raken." Aan de slagen die ze kreeg, hield de journaliste een gebroken hand en arm over.

Kleren van het lijf

Niet alleen de politie maakt zich schuldig aan zulke vergrijpen. Caroline Sinz, journaliste van de Franse openbare omroep, werd gisteren aangerand door demonstranten.

Samen met haar cameraman werd ze door jongeren belaagd in een straat die uitkomt op het Tahrirplein. De journalist werd vervolgens naar het plein meegesleurd. Daar werd ze de kleren van het lijf gerukt en aangerand. "Ik werd gelyncht en dacht dat ik zou sterven." Pas na drie kwartier werd ze bevrijd door een groep Egyptenaren en naar haar hotel gebracht.

Kont betast

Ook de jonge Belgische Ruth Vandewalle merkt de verruwing tegenover vrouwen op en rond het plein. Vandewalle woont al twee jaar in Egypte. Ze heeft Arabisch gestudeerd en tijdens een reis werd ze naar eigen zeggen verliefd op de hoofdstad Caïro en de mensen.

Maar de afgelopen week is het protest vrouwonvriendelijker geworden, getuigde ze voor de camera van het VRT-programma Koppen. Nadat ze met journalist Rudi Vranckx op het Tahrirplein had rondgelopen, vertelde ze: "Veel mensen hebben mijn kont vastgepakt toen we tussen de menigte stonden. Dat is nooit gebeurd tijdens de revolutie. Veel jongens komen om te vechten, denk ik."

Grimmig

De sfeer op en rond het Tahrirplein is grimmig, "helemaal anders dan tijdens de revolutie". Dat komt volgens Vandewalle omdat de doelen van de opstand nu minder duidelijk zijn.

In februari was het voor de demonstranten duidelijk dat Mubarak moest wijken. Nu is alleen duidelijk dat het militaire bestuur van Tantawi moet vallen. Of er aanstaande maandag al dan niet verkiezingen moeten komen, daar zijn de opstandige Egyptenaren het lang niet over eens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl