NOS NieuwsAangepast

Minister tevreden over oplossen omroepconflict

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vindt dat de coalitie een goede oplossing heeft gevonden voor het conflict binnen de coalitie over de publieke omroep.

"We hebben een zware en principiële discussie gevoerd," aldus de minister na afloop van de ministerraad.

Dinsdag werd bekend dat VVD en PVV het niet eens waren met CDA-minister Van Bijsterveldt. De partijen waren erop tegen dat de gefuseerde VARA en BNN 10 miljoen euro meer leken te krijgen dan waar ze op basis van het ledental recht op hebben.

Verantwoordelijkheid

Volgens de minister blijven de oorspronkelijke plannen in grote lijnen hetzelfde. Van Bijsterveldt benadrukt dat dit plan de verantwoordelijkheid is van de publieke omroep zelf. Van Bijsterveldt wil een "gepaste afstand" tussen Den Haag en Hilversum.

De 10 miljoen euro wordt in 2014 gereserveerd voor de kleinste fusie-omroep. Nu is dat VARA/BNN, maar Van Bijsterveldt benadrukt dat dat kan veranderen.

Wel komt Van Bijsterveldt de VVD en PVV tegemoet door het voor aspirant-omroepen WNL en Powned makkelijker te maken om definitief toe te treden tot het publieke bestel. Ze moeten daarvoor minimaal 150.000 leden halen.

Uitgesteld

Om dat te vergemakkelijken wordt een aantal voorgenomen maatregelen uitgesteld. Het gaat om het verplicht duurder maken van het omroeplidmaatschap en een beperking op het weggeven van cadeaus aan nieuwe leden.

Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op het publieke bestel. Van Bijsterveldt wil het aantal zendgemachtigden terugbrengen naar 8 omroepen in 2016. Nu zijn dat er nog 21.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl