NOS NieuwsAangepast

CZ schrapt ziekenhuizen voor obesitaszorg

Zorgverzekeraar CZ doet met vijf ziekenhuizen en privéklinieken geen zaken meer op het gebied van bariatrische chirurgie. Dat is chirurgie die als doel heeft het gewicht te verminderen, zoals het aanbrengen van een maagband of het omleiden van de dunne darm.

In totaal bieden 24 ziekenhuizen (.pdf) deze zorg aan, maar volgens de zorgverzekeraar blijven vijf instellingen te ver achter bij de CZ-normen voor goede zorg.

Acht ziekenhuizen en klinieken worden door CZ aanbevolen, omdat zij bij de behandeling van patiënten met obesitas wel aan alle eisen voldoen.

De zorgverzekeraar vindt het onder meer belangrijk dat er kritisch wordt gekeken of iemand voor een operatie in aanmerking komt en of de patiënt er baat bij zal hebben. Verder kijkt CZ naar het aantal operaties en chirurgen per behandellocatie en het aantal operaties per chirurg. Ook een goed nabehandelingstraject is voor de zorgverzekeraar van groot belang.

Rechtszaak

Vorig jaar kwam CZ met een lijst van ziekenhuizen die niet meer werden contracteerd voor borstkankerzorg. Eén van de instellingen die op de 'zwarte lijst' stonden, spande een rechtszaak tegen de zorgverzekeraar aan, maar verloor.

In januari besloot CZ ziekenhuizen die minder dan tien blaaskankeroperaties per jaar doen, niet meer te contracteren.

In beweging

Volgens CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren heeft het beleid veel partijen in beweging gebracht. "Het afgelopen jaar hebben tal van ziekenhuizen aangegeven zich meer te focussen op waar ze goed in zijn en besloten met een aantal behandelingen te stoppen. Die concentratie is hard nodig en komt nu gelukkig op gang."

"Bij bariatrische chirurgie zie je dat een beperkt aantal ziekenhuizen dit nog aanbiedt, maar dat er daarvan toch vijf niet aan onze minimumeisen voldoen", aldus Van der Meeren.

Hij benadrukt dat de lijst in de toekomst kan veranderen. "Voor volgend jaar zullen we de criteria opnieuw onder de loep nemen en wellicht de lat nog wat hoger leggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl