NOS SportAangepast

Wie zijn genomineerd voor sportprijzen?

Tijdens het Sportgala op 12 december gaan er weer enkele Jaap Eden-beeldjes van de hand. De genomineerden op een rijtje.

De titel Sportman van het Jaar gaat betwist worden door schaatser Bob de Jong, turner Epke Zonderland en degenschermer Bas Verwijlen.

Statistisch gezien maakt De Jong een beste kans. Sinds 1951, toen Abe Lenstra de eerste Sporter van het Jaar werd in Nederland, ging de titel immers zeventien keer naar een schaatser. Alleen de wielrenners komen daar met zestien winnaars bij in de buurt.

De Jong, Zonderland of Verwijlen

De 35-jarige De Jong dankt zijn nominatie aan zijn twee gouden medailles tijdens de WK afstanden in maart. De stayer zette in Inzell eerst de vijf kilometer naar zijn hand en sloeg een dag later toe op de tien kilometer met een indrukwekkende 12.48,20. Zo snel was er in Europa nog nooit geschaatst op de tien kilometer.

Epke Zonderland had dit jaar een forse teleurstelling te verwerken. De WK in Tokio leverde hem door een zeldzaam foutje niet de gewenste podiumplaats en het daaraan gekoppelde ticket voor de komende Olympische Spelen op. Eerder in het jaar liet de 25-jarige Fries wél zien waartoe hij in staat is door bij de EK op één dag goud én zilver te veroveren op rek en zilver. Zonderland werd in 2009 al eens uitgeroepen tot 'Sportman van het Jaar'.

Bas Verwijlen wist in 2011 te pieken op de juiste toernooien. De 28-jarige degenschermer verliet zowel de EK als de WK met een zilveren medaille in de koffer. En dat terwijl Verwijlen van ver moest komen. Hij was zijn A-status verloren, werd wegbezuinigd bij Defensie en zijn vader Roel Verwijlen raakte zijn aanstelling als fulltime coach kwijt.

Vos, Wüst of Kromowidjojo

Bij de vrouwen, die pas in 1959 werden losgekoppeld van de mannen, zijn wielrenster Marianne Vos, schaatsster Ireen Wüst en zwemster Ranomi Kromowidjojo de genomineerden. Niet verrassend: het predicaat Sportvrouw van het Jaar kwam dertien keer terecht in de wielrennerij en twaalf keer in de zwemsport. Schaatsen en kunstschaatsen (Sjoukje Deelstra won zes keer op rij) zijn goede derde met zeven laureaten.

Marianne Vos, die al twee Jaap Eden-beeldjes thuis heeft staan (2008 en 2009), moest in september voor het vijfde jaar op rij genoegen nemen met zilver op de WK wielrennen op de weg. Verder liet de 24-jarige Brabantse weinig hoofdprijzen liggen. De mooiste waren de gouden medailles bij het WK veldrijden en WK-baanwielrennen (op het onderdeel scratch). Daarnaast won ze vijf etappes en - als eerste Nederlandse - het eindklassement in de Ronde van Italië.

Ireen Wüst reeg eveneens de successen aaneen. De 25-jarige provinciegenoot van Vos begon met zilver op de EK allround, waarna goud op de WK allround en triomfen op de 1.500 en 3.000 meter tijdens de WK afstanden volgden. Bij dat laatste toernooi kreeg ze ook nog eens zilver omgehangen na de 1.000 meter en ploegenachtervolging.

Ranomi Kromowidjojo maakte deel uit van het kwartet dat bij de WK in Sjanghai naar goud snelde op de 4x100 meter vrije slag. Individueel bleef een zege uit voor de pas 21-jarige Groningse. Ze pakte wel zilver op de 50 meter vrij en brons op de dubbele afstand.

Honkbal, zwemmen of shorttrack

Het Nederlands honkbalteam (wereldkampioen), de zwemestafetteploeg (goed voor goud bij de WK op de 4x100 meter) en de shorttrackvrouwen (zij grepen de Europese titel op de aflossing en pakten bij de WK verrassend zilver) zijn de gegadigden om in de voetsporen te treden van het Nederlands elftal als Sportploeg van het Jaar.

De Coach van het Jaar moet gezocht worden in het rijtje dat gevormd wordt door honkbalbondscoach Brian Farley, zwemtrainer Jacco Verhaeren en schermcoach Roel Verwijlen, inderdaad de vader van.

De rolstoeltennissers Esther Vergeer en Maikel Scheffers en zeiler Thierry Schmitter komen in aanmerking voor de titel Gehandicapte sporter van het Jaar. Vergeer bleef dit jaar ongeslagen. Ze won bij allevier de grand slam-toernooien zowel het enkelspel als het dubbelspel. Scheffers veroverde de wereldtitel, won Roland Garros en het dubbelspel van de Australian Open en Wimbledon. Schmitter werd voor de derde keer wereldkampioen in de 2.4mR-klasse en veroverde de wereldbeker.

Grootste talent

De Young Talent Award gaat terecht komen bij atlete Dafne Schippers, motorcrosser Jeffrey Herlings of zwemster Sharon van Rouwendaal. Schippers liep op de WK in Daegu een Nederlands record op de 200 meter en miste op een haar de finale. Op de prestigieuze meerkamp in Götzis werd ze achtste. Herlings eindigde in zijn tweede WK-seizoen in elf van de vijftien races in de MX2 op het podium en werd tweede in het klassement. Van Rouwendaal veroverde op de WK verrassend brons op de 200 meter rugslag en verbeterde daar driemaal het Nederlands record.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl