NOS NieuwsAangepast

Duitsland blijft zitten met staatsobligaties

Het is Duitsland bij een veiling van 6 miljard euro aan tienjarige staatsobligaties niet gelukt voldoende kopers te trekken. Een kleine 40 procent van de 6 miljard aan obligaties bleef vandaag onverkocht.

Daarmee was het een van de slechtste Duitse obligatieverkopen sinds de invoering van de euro. Het komt vaker voor dat niet alle obligaties die een land aanbiedt, worden verkocht.

Duitsland bleef het afgelopen jaar gemiddeld met 18 procent van zijn tienjarige obligaties zitten. Maar dat dit percentage nu twee keer zo hoog is, betekent dat er onder investeerders weinig interesse is voor Duitse staatspapieren.

De Duitse staatsobligaties zijn wel veilig, maar hebben door de lage rente van 2 procent een laag of zelfs negatief rendement. Die rente is lager dan de inflatie die nu gemiddeld 2,5 procent bedraagt. Vorige week was er ook al weinig belangstelling voor de Duitse staatspapieren.

Nervositeit

De Duitse staatsinstelling die de obligaties uitgeeft, zei in een reactie dat de mislukte verkoop een reflectie is van de nervositeit in de financiële wereld. Daarnaast werd verzekerd dat de onverkochte obligaties via andere kanalen dan een veiling verkocht zullen worden en dat Duitsland geen problemen heeft met het lenen van voldoende geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl