NOS NieuwsAangepast

'Buitensporig geweld' Bahrein

De autoriteiten in Bahrein hebben 'buitensporig geweld' gebruikt bij de onderdrukking van de protesten tegen de regering van het Golfstaatje, eerder dit jaar.

Er vielen zeker veertig doden. Mensen zijn willekeurig gearresteerd en sommige verdachten zijn gemarteld. Vijf mensen kwamen door marteling om het leven. Dat concludeert een onafhankelijke commissie na maanden onderzoek naar de gebeurtenissen in februari en maart van dit jaar.

Die commissie werd ingesteld door koning Hamad van Bahrein en bestaat uit voornamelijk buitenlandse onderzoekers.

Opstand

Geïnspireerd door de 'Arabische Lente' trokken dit voorjaar betogers naar het Parelplein in de hoofdstad Manama. Daar, maar ook in andere delen van het land, werd vooral geprotesteerd door de sjiitische meerderheid.

In Bahrein heeft de soennietische minderheid het voor het zeggen. Terwijl de wereld vooral aandacht had voor de volksopstanden in bijvoorbeeld Egypte en Libië, liep het ook in Bahrein uit de hand. Het massale protest kon worden onderdrukt, maar de afgelopen maanden bleef het onrustig in Bahrein.

Enkele uren voor de presentatie van het rapport waren er zelfs nog schermutselingen tussen politie en betogers in Manama.

Onderzoek

Het optreden van de autoriteiten werd wereldwijd veroordeeld, ook door de belangrijkste bondgenoot van Bahrein, de Verenigde Staten.

De Amerikanen hebben een belangrijke marinebasis in het land. Mede dankzij internationale druk kwam er een onderzoekscommissie. De onderzoekers spraken ongeveer vijfduizend getuigen van het geweld.

De oppositie was aanvankelijk sceptisch over de onderzoekscommissie, omdat die was ingesteld door de koning zelf.

Oppositie

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de oppositie op dit rapport van vijfhonderd pagina's zal reageren: de conclusies zijn vernietigend, maar de onderzoekers zeggen ook dat de martelingen incidenteel waren.

Veel oppositiegroeperingen denken dat het martelen structureel beleid was, dat van hogerhand werd bevolen. Veel zal afhangen van wat de koning met de bevindingen zal doen.

In een televisietoespraak vanavond beloofde de monarch de verantwoordelijken voor het geweld te straffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl