NOS NieuwsAangepast

Geen nieuw onderzoek vuurwerkramp

Er komt geen nieuw strafrechtelijk onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. Recent nieuw onderzoek heeft geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd die een nieuw strafrechtelijk onderzoek zouden rechtvaardigen.

De afgelopen anderhalf jaar zijn nieuwe getuigen gehoord na uitzendingen van RTV Oost in het voorjaar van 2010.

Nieuw feitenonderzoek

Daarin vertelde een getuige dat er op 13 mei 2000, de dag van de vuurwerkramp, personeel van SE Fireworks op het terrein aan het werk was.

Het Openbaar Ministerie vond die informatie voldoende aanleiding om te onderzoeken of het oorspronkelijke strafrechtelijk onderzoek opnieuw gedaan moest worden.

Wel komt er een nieuw feitenonderzoek naar bepaalde verklaringen van de vroegere verdachte De V. Er zijn twijfels over het onderzoek naar kruitsporen op de sportbroek van De V. en hoe er met zijn verklaring daarover is omgegaan. Het OM in Rotterdam gaat dat nader onderzoeken.

Verwoest

Bij de ontploffing van de vuurwerkopslag van SE Fireworks vielen 23 doden en 900 gewonden. De Enschedese woonwijk Roombeek waar de opslag stond, werd compleet verwoest.

Het is nooit duidelijk geworden hoe de fatale explosie heeft kunnen ontstaan. De gemeente en de eigenaren van SE Fireworks kregen veel kritiek. De eigenaren werden uiteindelijk veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl