NOS NieuwsAangepast

Lot verzetsstrijders straks in database

Het Nationaal Archief werkt aan een database met namen van gearresteerde verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn al honderden dossiers over agenten en leden van de NSB die jacht maakten op verzetsstrijders, maar daarmee kunnen nabestaanden vaak weinig informatie over het lot van hun familielid achterhalen.

In de nieuwe database moet die informatie worden gekoppeld, zodat onderzoekers en medewerkers van het Nationaal Archief weten waar ze meer over de arrestatie van de opgevraagde persoon kunnen vinden.

Volgens Ad van Liempt, die het onderzoek bij het Nationaal Archief leidt, moet de database in het voorjaar van 2012 gebruiksklaar zijn. Het bestand wordt vooralsnog niet openbaar; mensen met een verzoek om informatie kunnen zich melden bij het Nationaal Archief.

Belangstelling

Van Liempt zegt dat er nog altijd veel belangstelling is voor informatie uit de archieven. Die is alleen maar toegenomen sinds de dossiers in 2000 naar het Nationaal Archief kwamen. Voor die tijd waren ze ondergebracht bij het ministerie van Justitie en minder toegankelijk.

Het beschikbaar maken van de informatie heeft al eerder geleid tot bijzondere vondsten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl