NOS NieuwsAangepast

Kamp: nog te vroeg voor deeltijd-WW

Minister Kamp van Sociale Zaken voelt er niks voor om nu de deeltijd-WW weer in te voeren. Hij wil het instrument pas inzetten als het echt crisis is en dat is volgens hem nog niet het geval.

"Als er sprake is van een crisis wil ik eerst kijken of die tijdelijk is en of deeltijd-ww dan de beste maatregel is of dat er alternatieven zijn. We zijn nu bezig om te bereiken dat de crisis er niet komt", zei hij tegen de NOS. De werkloosheid loopt wel op, maar ook het aantal mensen dat werk stijgt, zegt Kamp

Kamp wijst erop dat deeltijd-WW ingrijpt in de concurrentieverhoudingen tussen bedrijven. Bovendien is het een dure maatregel, zegt hij. "Dat betekent dat de overheid dan ergens anders moet bezuinigen."

Werkgevers

Steeds meer organisaties van werkgevers en werknemers willen dat de deeltijd-WW in verband met de economische ontwikkelingen opnieuw wordt ingevoerd.

De overkoepelende werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben inmiddels bij de minister aan de bel getrokken. Zij willen als het economisch tegen blijft zitten opnieuw mensen parttime buiten de deur kunnen zetten.

FNV

De vakcentrale FNV heeft zich bij de werkgevers aangesloten. Volgens FNV-voorzitter Jongerius is het belangrijk om nu vakmensen aan het werk te houden in sectoren waar de bedrijvigheid inzakt, zoals de bouw en de metaal. "Tijdens de vorige crisis heeft de deeltijd-WW goed gewerkt, daarom is het volgens ons tijd om die maatregel weer van de plank te halen."

Deeltijd-WW werd in 2009 ingevoerd naar aanleiding van de kredietcrisis. Het gaf werkgevers de gelegenheid om personeel voor een paar dagen per week in de ww onder te brengen, als er tijdelijk minder werk was. De regeling werd twee keer verlengd en liep tot juli van dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl