NOS NieuwsAangepast

EU-bestuur trekt financiële teugels aan

Landen uit de eurozone die een loopje nemen met hun financiële discipline, worden door de Europese Commissie aan de leiband gelegd.

Het EU-bestuur wil meer greep op de begroting van eurolanden en het wil voorkomen dat lidstaten een te hoge staatsschuld krijgen. Als dat gebeurt, krijgt het land mogelijk een boete of een korting op Europese subsidies.

Het voornemen maakt deel uit van een reeks van voorstellen om geldnood in de eurolanden voortaan te voorkomen. De overheden van de landen moeten aan Brussel volledig opening van zaken geven. Ook worden de nationale statistieken door de EU gecontroleerd.

Flinke strijd

Het Nederlandse kabinet juicht de voorstellen toe. Wat staatssecretaris Knapen (Europese Zaken) betreft, mag de Europese Commissie zelfs nog wel een stapje verder gaan. "Wij bepleiten een krachtiger positie van de eurocommissaris voor Economische Zaken zelf."

Minister De Jager (Financiën) ziet op veel punten vooruitgang. "Het wordt nog wel flinke strijd om de voor ons belangrijke punten binnen te halen. Lang niet iedereen is het met ons eens. We zijn een eind gekomen, maar we zijn er nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl