Berisping voor hoogleraar Roos Vonk
Het bestuur van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft hoogleraar prof. dr. Roos Vonk een berisping gegeven. Ze heeft in een onderzoek naar psychische kenmerken van vleeseters onzorgvuldig gehandeld, stelt het bestuur in een verklaring. Ze heeft zich echter niet schuldig gemaakt aan fraude, benadrukt het bestuur.
Hoogleraar sociale psychologie Vonk concludeerde eerder dit jaar, samen met prof. Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, dat vleeseters hufteriger waren dan mensen die geen vlees aten.
Stapel is inmiddels ontslagen, nadat was gebleken dat hij jarenlang onderzoeksgegevens had verzonnen en vervalst. Hij heeft zijn doctorstitel ingeleverd.
Voorbeeldfunctie
Volgens de Radboud Universiteit had Vonk zich nauwelijks bemoeid met de opzet en de uitvoering van het onderzoek naar vleeseters. Toch was ze als mede-onderzoeker en woordvoerder naar buiten getreden met de resultaten van het onderzoek. "Ze heeft voorbarig conclusies verbonden aan data die ze niet zelf had verzameld en ook niet had gecontroleerd", aldus het bestuur.
Vonk had als bekend voorvechtster van dierenrechten extra kritisch moeten zijn op het onderzoek en haar eigen rol daarin, aldus de universiteit. Volgens rector magnificus Kortmann heeft ze de universiteit, de wetenschap en haar eigen vakgebied 'in diskrediet' gebracht en "dat rekenen we haar aan".
Vonk heeft volgens hem als hoogleraar een voorbeeldfunctie voor jonge onderzoekers en studenten. "De samenleving moet kunnen rekenen op de zorgvuldigheid van wetenschappers", stelt hij in de verklaring.
Reactie Vonk
In een schriftelijke reactie zegt Vonk dat ze blij is dat alles grondig is onderzocht. Wel heeft ze moeite met sommige conclusies van het bestuur. "Maar verder gekissebis daarover is niet productief", aldus Vonk.
Eerder noemde Vonk de fraudezaak in een verklaring "een afgang van megaformaat".