NOS NieuwsAangepast

Minder files door aanpak snelwegen

Het afgelopen kwartaal zijn de files met 30 procent afgenomen. De filedruk werd minder, hoewel het aantal weggebruikers toenam met 2,2 procent, zegt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur.

De minister noemt het "heel goed nieuws". Volgens Schultz is de aanleg van extra wegen succesvol geweest. Doordat wegen zijn verbreed en extra spitsstroken en rijstroken in gebruik zijn genomen, staan reizigers minder vaak in de file.

Als voorbeeld noemt Schultz de A12 tussen de knooppunten Oudenrijn en Gouwe. Mensen staan hier gemiddeld 7 minuten korter in de file.

Incidenten

De minister zegt dat het kabinet nog meer wil gaan doen om het verkeer beter te laten doorrijden. Bij incidenten moeten voertuigen sneller worden weggesleept en mensen moeten verlokt worden om niet altijd tijdens de drukke momenten de weg op te gaan. De komende kabinetsperiode moet 800 kilometer extra rijweg worden aangelegd.

Met die maatregelen moet "Nederland economisch weer gezond" worden. De minister denkt dat bezuinigingen op het 's nachts werken aan de weg niet zullen leiden tot extra files.

Dode mus

GroenLinks stelt dat de minister de automobilist blij maakt met een dode mus. "Ze wil harder rijden en meer asfalt, maar over twee of drie jaar slibt het gewoon weer vol", zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

"Wat we niet nodig hebben, is dat we de laatste restjes ruimte wegnemen door nog meer wegen aan te leggen. In Nederland hebben we de ruimte niet. We moeten juist denken aan slimme maatregelen die goed zijn voor het milieu, zoals wegbeprijzing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl