NOS NieuwsAangepast

Waterstanden naderen laagterecord

Het waterniveau in de Rijn daalt de komende dagen naar een van de laagste standen in november ooit. Bij Lobith is de waterstand 14 centimeter verwijderd van het laagterecord van 2003.

De afgelopen weken viel er bijna geen regen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Dat blijft voorlopig zo en daardoor blijft de waterstand in de Rijn dalen. In de Maas is de waterstand dankzij sluizen en stuwen normaal, maar de waterafvoer is uitzonderlijk laag.

De vaargeul in de Rijn is op sommige plaatsen versmald, waardoor er minder verkeer mogelijk is. Ook woonboten hebben last van het lage waterpeil.

Afvoer

Volgens Rijkswaterstaat is de afvoer van de Rijn bij Lobith 840 m3/s. Normaal half november is dat 1950 m3/s. Sinds het begin van de metingen in 1901 is de afvoer slechts zeven keer zo laag geweest, de laatste keer in 1971.

Ook in het voorjaar was de waterafvoer laag, volgens Rijkswaterstaat. Toen leverde dat de nodige problemen op omdat de landbouw water nodig had. Nu is dat veel minder het geval. De gevolgen van de lage waterstand voor de landbouw zijn daarom klein.

Rijkswaterstaat verwacht de komende week weinig verandering in de situatie omdat er geen regen wordt verwacht.

De gevolgen voor de scheepvaart zijn wel groot, aldus Rijkswaterstaat. Doordat de vaargeulen smaller zijn kunnen schepen minder vracht vervoeren. Er varen meer schepen op de Rijn richting Duitsland met kleinere vrachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl