NOS NieuwsAangepast

'Toekomst technisch vmbo zorgelijk'

Het technisch onderwijs op het vmbo zal in veel regio's gaan verdwijnen. Dat stellen de werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW samen met de Stichting Platforms VMBO.

Sinds 2004 is het aantal leerlingen in de techniek met 30 procent gedaald. Daardoor sluiten nu al technische afdelingen en de verwachting is dat dit steeds vaker gaat gebeuren.

De daling levert problemen op, omdat er wel veel vraag is naar technisch personeel. Het probleem wordt de komende jaren alleen maar groter door het vertrek van grote aantallen werknemers die met pensioen zullen gaan.

Slecht imago

Vmbo's kampen vooral met een slecht imago. De genoemde organisaties vinden dat scholieren meer gestimuleerd moeten worden om voor de techniek te kiezen. Niet alleen bij de leerlingen ligt een probleem. Ook de opleidingen voor leraar techniek hebben te kampen met dalende belangstelling.

De werknemers- en werkgeversorganisaties klagen in een brief dat de vmbo-scholen vaak niet met hen hebben overlegd over sluiting van de technische opleidingen. Ze bieden aan om oplossingen te zoeken met de onderwijsinstellingen zoals meer voorlichting, de inzet van extra geld en de inzet van vakmensen als docent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl