NOS NieuwsAangepast

ECB koopt voor 8 miljard staatsobligaties

De Europese Centrale Bank heeft bekendgemaakt vorige week bijna 8 miljard euro aan staatsobligaties te hebben opgekocht. De ECB zegt er nooit bij van welke landen er obligaties zijn gekocht, maar het zou voornamelijk gaan om Italiaanse en Spaanse staatsleningen.

Met het opkopen probeert de ECB de rente van die landen in toom te houden. De 8 miljard is bijna een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor. Sinds augustus heeft de ECB al voor 121 miljard aan obligaties opgekocht.

Waarschuwing

De vertrekkend hoofdeconoom van de ECB, Jürgen Stark, waarschuwde vandaag op een bijeenkomst in Dublin dat de schuldencrisis zich aan het verspreiden is naar de kernlanden van de euro. Duitsland, Nederland, Frankrijk, Finland, Oostenrijk en Luxemburg worden beschouwd als die kernlanden, omdat ze allemaal een Triple A-status hebben, de hoogste kredietstatus.

Zelfs van een land als Frankrijk is de laatste tijd de rente omhoog gekropen. Stark zei ook dat niet alleen Europese landen, maar ook andere geavanceerde economieën problemen met hun schuld hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl