NOS NieuwsAangepast

Fresco's laatste avondmaal voor bacteriën

De Spaanse universiteit van Valencia heeft een bijzondere methode ontwikkeld om aangetaste fresco's in de Santos Juanes-kerk op te knappen. Speciaal gekweekte bacteriën gaan de rotzooi opruimen.

De 17e eeuwse fresco's verkeren in slechte staat. Ze zijn aangetast door brand, lijm (door mislukte restauratiepogingen) en zoutafzetting (veroorzaakt door duivennesten).

De vakgroepen erfgoedrestauratie en voedselmicrobiologie hebben hun krachten gebundeld. Samen kweken ze de ongevaarlijke Pseudomonas stutzeri-bacterie op de voedingsbodem die hij moet gaan opruimen. Zo leert de bacterie zout en lijm te eten.

Knabbelen

Daarna worden de bacteriën op de aangetaste fresco's aangebracht en wordt er een gel overheen gesmeerd. Daar worden warme lampen op gericht, waardoor de ideale omstandigheden ontstaan om een lekker maaltje zout of lijm weg te knabbelen.

Dat wordt dan wel hun laatste avondmaal, want al na 90 minuten worden de bacteriën met water van de fresco's afgespoeld, waarna ze sterven.

De bacteriën hebben op deze manier al een derde van alle fresco's in de Santos Juanes-kerk opgeknapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl