NOS NieuwsAangepast

Overlast en vertragingen door mist

Het vliegverkeer heeft veel last van de dichte mist. Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd en hebben reizigers te maken met vertragingen. Schiphol adviseert reizigers voor vertrek de websites van de luchtvaartmaatschappijen te raadplegen en op teletekst te kijken voor actuele vluchtinformatie.

Op vliegveld Rotterdam kunnen geen vliegtuigen vertrekken of landen. Op Eindhoven Airport is rond het middaguur het vliegverkeer weer op gang gekomen, nadat de mist van het ene op het andere moment weg was en de zon doorbrak.

Op de Noordzee zitten zo'n honderd mensen vast op boorplatforms, omdat door de mist geen helikopters kunnen vliegen. Den Helder Airport hoopt dat de mist de komende uren wat optrekt, maar die kans is klein. Er kunnen wel schepen vanuit IJmuiden naar de platforms varen, maar dat kost meer tijd.

Ochtendspits

De dichte tot zeer dichte mist veroorzaakt ook op de weg veel overlast. De ochtendspits was veel drukker dan normaal. Op het drukste moment, rond kwart over acht, stond er meer dan 470 kilometer file. De drukte is inmiddels bijna overal voorbij.

Op de weg begon de spits al vroeg, omdat automobilisten eerder van huis vertrokken. De spitsstroken waren bijna overal dicht, omdat die door camera's worden bewaakt en het zicht daarvoor nu te slecht is.

Volgens het Verkeerscentrum Nederland passen de automobilisten zich goed aan. Ze rijden rustig en houden voldoende afstand. Voor zover bekend is het aantal ongelukken beperkt gebleven.

Gladheid

Met uitzondering van het zuiden van Limburg komt in het hele land dichte tot zeer dichte mist voor. Lokaal kan het zicht afnemen tot minder dan 50 meter. De problemen voor het verkeer houden nog wel even aan. Volgens de ANWB zullen daardoor ook tijdens de avondspits lange files ontstaan.

Het KNMI waarschuwt ook voor gladheid in het oosten van het land. Daar kunnen bruggen en viaducten glad zijn, omdat de mist daar op sommige plekken is aangevroren.

Hogedrukgebied

Het is al dagen erg mistig. Dat komt door een combinatie van een hogedrukgebied dat op dezelfde plek blijft liggen, vochtige lucht en weinig wind. De zon heeft in november te weinig kracht om de mist op te lossen en er staat te weinig wind om de mist weg te blazen. Daardoor blijft de mist hangen.

Pas later in de week gaat de wind toenemen en lost de mist op. De verwachting is dat het in ieder geval tot en met woensdag mistig blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl