NOS NieuwsAangepast

Politie New York voorkomt aanslagen

De politie in New York heeft een man opgepakt die van plan was bomaanslagen te plegen. Dat heeft burgemeester Bloomberg gezegd op een persconferentie.

De 27-jarige man zou aanslagen hebben voorbereid op vooral politiebureaus, postkantoren en op Amerikaanse militairen die net waren teruggekeerd uit het buitenland.

De verdachte, José Pimentel, is een Amerikaan van Dominicaanse afkomst. Hij werd al sinds mei 2009 in de gaten gehouden. Bloomberg noemde Pimentel een klassiek geval van een 'lone wolf', een eenling. Hij sympathiseerde met moslimextremisten, maar zou zelfstandig hebben geopereerd.

Osama Husseini

Volgens correspondent Wessel de Jong stond Pimentel op het punt om zijn naam te veranderen in Osama Husseini, naar zijn twee grote helden Osama bin Laden en Saddam Hussein. Hij was boos op de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en Afghanistan en sympathiseerde met al-Qaida.

Hij bewonderde vooral de radicale geestelijke al-Awlaki, die eind september door de Amerikanen in Jemen werd gedood.

"Daarna is hij echt zeer actief geworden. Hij pakte een al-Qaida tijdschrift met daarin het klassieke artikel 'How to make a bomb in the kitchen of your mother' en dat recept heeft hij gewoon helemaal gevolgd", aldus De Jong.

Volgens Bloomberg had de man ten minste één zelfgemaakte staafbom in bezit. Hij wordt onder meer aangeklaagd voor wapenbezit en samenzwering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl