NOS NieuwsAangepast

'Saif al-Islam gepakt na gouden tip'

Saif al-Islam Kadhafi (39) kon worden opgepakt na een gouden tip. Dat zegt een van de mannen die hem gisteren in de woestijn vonden tegen persbureau Reuters.

In het holst van de nacht was deze Ahmed Ammar met veertien anderen in drie voertuigen op pad gegaan. Ze hadden een tip gekregen over een groepje zeer belangrijke, maar onbekende voortvluchtige Kadhafi-getrouwen. Op een zandweg midden in de woestijn in Zuidwest-Libië troffen de voormalige opstandelingen Saif aan.

De belangrijkste zoon van wijlen kolonel Kadhafi was met twee fourwheeldrives en vier bewakers onderweg. Wat de bestemming van de groep was, is niet bekend. Zo'n 70 kilometer buiten het kleine oliestadje Obari werden de auto's met geweerschoten in de lucht tot stilstand gedwongen.

Valse naam

Volgens Ammar zei Saif aanvankelijk dat zijn naam Abdelsalam was, wat 'dienaar van de vrede' betekent. Zijn eigenlijke naam betekent daarentegen het minder vredelievende 'zwaard van de islam'.

Ondanks zijn valse naam, dikke baard en een Toeareg-gewaad werd hij snel door de voormalige opstandelingen herkend en aangehouden. Hij had een paar duizend Amerikaanse dollars en een aantal geweren bij zich.

Veiligheid

Saif was bang toen hij werd aangehouden, zei Ammar. Hij vreesde mogelijk dat hij hetzelfde lot zou ondergaan als zijn vader, die na diens arrestatie zwaar werd mishandeld en later gedood. "Maar we praatten vriendelijk tegen hem en stelden hem op zijn gemak. We zeiden tegen hem dat we hem geen kwaad zouden doen."

Ook de piloot van het vliegtuig dat hem gisteren vanuit Obari naar Zintan bracht, garandeerde Saif zijn veiligheid. "Ik sprak met hem alsof hij een klein kind was. Ik zei dat hij niet in elkaar geslagen zou worden en geen pijn gedaan zou worden. Ik gaf hem mijn woord", vertelde de piloot achteraf.

Saif blijft voorlopig in Zintan vastzitten. Hij verkeert in goede gezondheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl