NOS NieuwsAangepast

Assad: neerslaan protesten gaat door

De Syrische president Assad zegt dat het neerslaan van de protesten in zijn land zal doorgaan en dat hij niet buigt voor de druk van de Arabische Liga.

De pogingen om Syrië te onderwerpen gaan door, maar Syrië houdt stand, zegt Assad in een interview met de Britse krant Sunday Times.

Militanten

De opstandelingen zijn volgens Assad een kleine groep militanten, tegen wie het Syrische volk beschermd moet worden.

"Hoe kunnen er al 800 politieagenten en soldaten zijn omgekomen? Wie hebben dat gedaan? Het gaat hier niet om vreedzame demonstranten, maar om militanten. Als er sprake is van militanten, vallen er doden. De taak van het regime is deze militanten te bestrijden om zo de Syrische burgers te beschermen."

"Alles wat het regime doet, is gebaseerd op de steun van het Syrische volk, dus het kan nooit tegen het volk werken."

Medeleven

Assad zegt mee te leven met de Syriërs die zijn omgekomen de voorbije maanden, maar wil zich vooral richten op oplossingen.

"We vinden het heel erg voor de nabestaanden van de slachtoffers. Maar het gaat hier niet om wat we voelen, maar om wat we ertegen gaan doen. Hoe kunnen we voorkomen dat nog meer burgers vermoord worden door de militanten?"

Bindende factor

Aan opstappen als president weigert Assad te denken. "Ik ben bereid alles te doen voor Syrië. Maar het gaat hier niet om de president, het gaat om de stabiliteit van het land. Als de president een bindende factor is, moet hij blijven. Is hij dat niet, dan moet hij weg."

"Je mag in opstand komen tegen het regime, maar dan alleen via de verkiezingen in februari volgend jaar. Het is aan het volk om te bepalen of we een nieuwe regering en een nieuwe president krijgen."

Deadline

Gisteren liep een deadline af van de Arabische Liga. De club van Arabische landen eiste dat Syrië meewerkt aan een vredesplan en het geweld tegen betogers beëindigt, anders volgen er sancties.

Gisteren kwamen er opnieuw mensen om het leven bij anti-regeringsprotesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl