NOS NieuwsAangepast

Ultralicht materiaal gepresenteerd

Amerikaanse wetenschappers hebben in het blad Science een ultralicht materiaal gepresenteerd. Het gaat om een hol raamwerk van nikkel, dat voor 99,99 procent uit lucht bestaat.

Het is honderd keer lichter dan piepschuim en licht genoeg om op de pluisjes van een paardebloem te kunnen liggen.

De onderzoekers vergelijken hun materiaal met de Eiffeltoren en de Golden Gate Bridge, die door een slimme verdeling van de druk met relatief weinig metaal toch stevige bouwwerken zijn. Dat principe pasten de wetenschappers toe op nanoniveau.

Laserstralen

Het materiaal wordt gemaakt door laserstralen in een bad met polymeren te schieten. Doordat de polymeren verharden door het licht, ontstaat zo een raamwerk. Dat wordt vervolgens met nikkel bedekt, waarna de mal wordt opgelost. Zo ontstaan de holle buisjes, die duizend keer dunner zijn dan een menselijke haar.

Het opvallende van het materiaal is dat het niet alleen bijzonder licht is, maar ook zeer veerkrachtig. Het kan meer dan de helft worden ingedrukt en toch weer terugveren.

De onderzoekers hopen het te kunnen toepassen in de autoindustrie en de luchtvaart, bijvoorbeeld om betere schokdempers te maken. Ook kan het materiaal bij isolatie worden gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl