NOS NieuwsAangepast

Neushoorn live bevallen op webcam

Een Indische neushoorn is in DierenPark Amersfoort live bevallen van een jong. Geïnteresseerden konden vannacht om 01.24 uur zien hoe moeder Saar haar eerste jong wierp.

"De laatste dagen zagen we duidelijk dat haar uier aan het groeien was, maar gisteren hingen er duidelijk een paar druppels aan", schrijft een verzorger in zijn blog. "Saar vertoonde allerlei gedragingen die bij een aankomende geboorte horen. Zo ging ze vaak voor korte perioden liggen en drukte ze regelmatig haar kont tegen de muur waarna ze aan dezelfde plek ging ruiken, allemaal volgens het boekje."

Na weeën die zo'n twee uur duurden, werd het jong geboren. "Saar stond op draaide zich om en trok op die manier het vlies heel mooi van het jong af, vrijwel direct daarna begon Saar het jong te likken en klonk er gejuich in de veterinaire ruimte."

Drinken

Het geslacht van het nieuwe diertje is nog niet bekend. Moeder en kind rusten nog op dit moment.

De verzorgers kijken vooral of het jong goed gaat drinken, maar maken zich nog geen zorgen. "Het jong zelf was erg veel op zoek naar de uier. Het is bekend dat jonge neushoorntjes hier wel 24 uur over kunnen doen en in de tussentijd aan deuren, voorpoten en andere voorwerpen kunnen sabbelen."

Het publiek kan de zuigeling nog niet ter plekke bekijken. Wel zijn er in het dierenpark beeldschermen opgehangen die een kijkje in de kraamkamer bieden. Die beelden zijn ook live via internet te volgen. Bezoekers van de dierentuin krijgen dit weekend beschuit met muisjes.

Safaripark

Het is voor het eerst dat er een neushoorn is geboren in Amersfoort. De Indische neushoorn wordt in het wild met uitsterven bedreigd.

Eerder deze week werd ook in Safaripark Beekse Bergen een neushoorn geboren. Het kind van moeder Dounia en vader Miquelin kreeg de naam Sam. Volgend jaar verwacht het safaripark nog twee kleintjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl