NOS NieuwsAangepast

8 doden bij auto-ongelukken Duitsland

Een enorme kettingbotsing in de dichte mist heeft gisteravond in Duitsland drie levens geëist. Net over de grens bij Enschede botsten 52 auto's op elkaar, met in totaal 89 inzittenden. Dat gebeurde op de A31 tussen Heek en Gronau.

Behalve drie doden zijn er 36 gewonden, van wie een aantal ernstig. Auto's op de binnenbaan werden tegen de vangrail gedrukt.

De hulpdiensten rukten massaal uit: over een lengte van een kilometer stonden meerdere voertuigen van politie, brandweer en ziekenhuizen.

Nederlanders?

Het is nog niet bekend of er ook Nederlandse slachtoffers zijn. Wel zeggen ooggetuigen een Nederlands kenteken in de ravage te hebben gezien.

Ook wisten enkele landgenoten op het laatste moment een botsing te voorkomen, zoals Marita Kiers-Kapper, die haar auto met de handrem tot stilstand wist te krijgen.

"Vervolgens hoorden wij alleen maar dikke klappen van auto's die op elkaar botsten en piepende remmen. Het eerste wat we dachten was: we moeten uit de auto. We zijn uit de auto gesprongen en over de vangrail, zijn door de berm gaan rennen. Eerst weg van alle auto's die nog op elkaar aan klappen zijn."

Operatiekamers

Het ziekenhuis van Enschede werd in volle staat van paraat gebracht: acht operatiekamers werden gereed gemaakt en 300 medewerkers werden opgeroepen, onder wie artsen in smoking die bij een benefietgala aanwezig waren.

Uiteindelijk brachten de Duitse hulpdiensten de meeste gewonden echter naar Münster. Slechts drie gewonden zijn naar een ziekenhuis in Enschede gebracht.

Een traumahelikopter kon vanwege de mist niet worden ingezet. Het opruimen van de auto's op de A31 duurt nog de hele ochtend.

Frontaal

Ook in de buurt van Aken was vannacht een verkeersongeluk. Daarbij zijn vijf mensen om het leven gekomen. Twee auto's botsten vlak over de grens van Zuid-Limburg frontaal op elkaar.

Vijf inzittenden waren meteen dood en twee anderen raakten zwaargewond. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Het was daar niet mistig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl