NOS NieuwsAangepast

Bedrag Europese begroting bekend

De 27 Europese lidstaten en het Europese parlement zijn het eens geworden over de omvang van de Europese begroting. Die komt uit op 129,1 miljard euro. Dat heeft minister De Jager gezegd in Brussel.

Het parlement en de Europese Commissie hadden om een groter budget gevraagd, maar de lidstaten hebben geen gehoor gegeven aan dat verzoek. De onderhandelingen over de begroting lopen nog.

Reden om niet tegemoet te komen aan de wensen van het parlement en de commissie is de economische crisis. De lidstaten wilden dat ook de EU zich matigt. De 129 miljard is slechts een stijging van het budget met 2 procent, ongeveer de verwachte inflatie.

Het Europees Parlement wilde dat de begroting zou stijgen tot ruim 133,1 miljard euro, een toename van 6,6 miljard in vergelijking met dit jaar. De totale EU-begroting bedroeg in 2011 126,5 miljard euro. Ter vergelijking; de totale uitgaven van Nederlandse overheid zijn voor 2012 begroot op 257,4 miljard euro.

Nullijn

Groot-Brittannië, Finland, Zweden, Denemarken, Oostenrijk en ook Nederland waren de voornaamste voorstanders van een minimale stijging van het EU-budget. "Overal in Europa moeten regeringen bezuinigingen doorvoeren en in de begroting snijden. Het zou een beetje vreemd zijn als de Europese begroting zou toenemen", zei minister De Jager van Financiën voorafgaand aan het overleg in Brussel.

Nederland was aanvankelijk zelfs tegen een verhoging van het EU-budget. Het kabinet wilde de nullijn vasthouden, wat inhoudt dat er zelfs geen inflatie meegerekend mag worden. Maar Nederland kreeg daarvoor onvoldoende steun onder de andere lidstaten.

Moeizaam

Vorig jaar verliepen de onderhandelingen over de EU-begroting ook moeizaam. Pas op het laatste moment kwamen de partijen tot overeenstemming over de begroting voor 2011.

Het was toen voor het eerst dat het Europees Parlement zeggenschap had over de hele begroting. Die grotere bevoegdheid is een direct gevolg van de invoering van het verdrag van Lissabon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl