NOS NieuwsAangepast

Bleker: ik ben geen natuurbarbaar

Staatssecretaris Bleker van Natuurbeleid verwerpt de kritiek van natuurorganisaties dat hij het huidige natuurbeleid om zeep helpt.

Bleker zei op een persconferentie dat hij de natuur blijft beschermen, maar wel met minder bureaucratie. "Sommigen vinden mij een natuurbarbaar, maar niets is minder waar," stelt de staatssecretaris.

Bleker stuurde enkele weken geleden het wetsvoorstel Natuur naar de Tweede Kamer. De kritiek daarop was niet mild. Meer dan veertig organisaties reageerden zeer kritisch op de samenvoeging van drie bestaande natuurwetten, de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingwet en de Boswet.

Achteruitgang

"Er is sprake van achteruitgang. Het natuurbeleid wordt de nek omgedraaid," zeggen de natuurorganisaties. Zij vrezen dat zo'n 150 typisch Nederlandse plant- en diersoorten niet meer wettelijk beschermd worden.

Volgens de staatssecretaris kan de Nederlandse natuur met minder regels ook worden beschermd. Er komen verboden, minder ontheffingen en vergunningen. Burgers, boeren en bedrijven krijgen meer verantwoordelijkheid.

"Waarom moet Den Haag van alles ge- en verbieden? Als mensen een mooi stuk heide in hun omgeving hebben, zullen ze dat toch niet willen opgeven? De heide is dan toch niet minder beschermd. Misschien wel met minder regels, maar de facto niet," zegt Bleker.

Meer jachtverboden

De staatssecretaris benadrukt dat hij de Europese beschermingsregels nakomt. En er mag meer gejaagd worden, onder meer op het damhert en het wilde zwijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl