Neutrino's opnieuw sneller dan licht
Wetenschappers van de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) hebben opnieuw vastgesteld dat neutrino's, minuscule deeltjes, sneller gaan dan het licht.
De onderzoekers kwamen in september al tot die conclusie, maar toen stuitten ze op veel scepsis. De ontdekking ondermijnt de relativiteitstheorie van Einstein. Die theorie gaat ervan uit dat niets sneller kan reizen dan het licht: 300.000 kilometer per seconde.
Er was daarom twijfel of de metingen van CERN wel correct waren uitgevoerd. Ook 's werelds beroemdste natuurkundige Stephen Hawking pleitte voor extra experimenten en verduidelijkingen.
Andere methode
CERN heeft het experiment herhaald. Er werden onder de grond neutrino's weggestuurd vanuit het onderzoekscentrum bij Genève naar het Italiaanse Gran Sasso, 720 kilometer verderop. De wetenschappers gebruikten deze keer een andere methode om de reistijd te meten. Daarmee heeft CERN bevestigd dat in ieder geval een deel het experiment nauwkeurig is uitgevoerd.
In het eerste experiment werd gemeten dat de neutrino's zestig miljardsten van een seconde eerder aankwamen bij het Italiaanse laboratorium, dan mogelijk zou zijn met de snelheid van het licht. Critici stelden dat de pulsen waarmee de neutrino's werden weggestuurd relatief lang waren. Daardoor was de foutmarge bij de metingen groter.
In de laatste test waren de pulsen daarom duizenden keren korter, met lange pauzes ertussen. Op die manier kon de aankomsttijd nauwkeuriger worden gemeten.