NOS NieuwsAangepast

ECB maant tot haast met noodfonds

De Europese Centrale Bank wil dat de Europese Unie haast maakt met het aanvullen van het noodfonds.

De nieuwe ECB-president, Mario Draghi, wijst erop dat vier weken geleden al werd besloten om het noodfonds verder uit te breiden en dat het fonds nu snel operationeel moet zijn. "We zouden niet langer moeten wachten", zei Draghi op een congres van banken in Frankfurt.

Na moeizaam overleg maakten de Europese leiders in oktober bekend dat het noodfonds wordt versterkt van 440 miljard tot een biljoen of 1000 miljard euro. Tot nu toe is er nauwelijks iets gebeurd.

Risico's toegenomen

Ook is nog onduidelijk op welke wijze de slagkracht van het fonds precies vergroot gaat worden. Het noodfonds is opgericht voor landen binnen de Europese Unie die problemen hebben met de financiering.

Draghi zei op het congres ook dat de risico's op een zwakkere economische groei in de eurozone is toegenomen en dat daardoor de inflatie waarschijnlijk gaat dalen.

De bankpresident staat onder druk om meer actie te ondernemen om de schuldencrisis tegen te gaan, zoals het massaal opkopen van staatsobligaties van probleemlanden. Draghi waarschuwde dat zulke oproepen de onafhankelijkheid en de geloofwaardigheid van de ECB ondermijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl