NOS NieuwsAangepast

Financiering Oostvaarderswold rond

Natuurorganisaties hebben voldoende investeerders gevonden om de komst van natuurgebied Oostvaarderswold te financieren. Dat heeft directeur Johan van de Gronden van het Wereldnatuurfonds bekendgemaakt.

Het nieuwe natuurgebied in Flevoland moet de Oostvaardersplassen en het Hosterwold, bij Zeewolde, met elkaar verbinden. Het Oostvaarderswold beslaat 1800 hectare en is nu nog voornamelijk landbouwgebied.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een verbinding komt van de Oostvaardersplassen met de Veluwe. Met de verbinding ontstaat een gebied van 18.000 hectare aaneengesloten natuur. Dat is ongeveer ter grootte van Texel.

Recreatieparken

Het kabinet wilde geen geld meer geven voor de aanleg van het gebied, maar het Wereldnatuurfonds, Staatsbosbeheer en Flevo-Landschap bleven zoeken naar mogelijkheden om het alsnog te realiseren.

Volgens Van der Gronden zijn verschillende recreatieondernemers geïnteresseerd. Die zouden wel wat zien in recreatieparken aan de randen van het Oostvaarderswold. In het natuurpark zullen 'safari-achtige' elementen de boventoon voeren.

Als Provinciale Staten van Flevoland het plan goedkeuren, dan tekenen de provincie en de drie natuurorganisaties in het voorjaar een overeenkomst en wordt in 2012 begonnen met de aanleg van het eerste gedeelte van het nieuwe natuurgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl