NOS NieuwsAangepast

Winst ABN verdampt door Griekenland

ABN Amro heeft in het derde kwartaal de winst geheel zien verdampen door een grote afboeking op Griekse leningen. De bank boekte 500 miljoen euro af op Griekse bedrijfsleningen.

ABN Amro, dat in handen is van de staat, boekte een nettoverlies van 54 miljoen euro (pdf) in het derde kwartaal. In dezelfde periode een jaar eerder was het resultaat nog een winst van 341 miljoen.

Tot nu toe lag de focus bij banken niet op bedrijfsleningen, maar op eventueel gevaarlijke staatsobligaties uit de zuidelijke Eurolanden.

Uitzondering

Analist Thomas Nagtegaal van RBS verwacht niet dat andere Nederlandse banken zullen volgen met grote afboekingen op bedrijfsleningen in zuidelijke Eurolanden. "ABN Amro is echt een uitzondering. Dit is een erfenis uit het verleden. Andere banken hebben dit niet", stelt hij.

De Griekse bedrijfsleningen worden gegarandeerd door Athene, maar gezien slechte economische situatie in Griekenland is ABN Amro er niet zo zeker van dat de leningen ook echt worden terugbetaald.

Spaanse staatsleningen

Naast de Griekse leningen heeft ABN Amro nauwelijks staats- en bedrijfsleningen in de zuidelijke Eurolanden, stelt financieel topman Jan van Rutte.

De afgelopen drie maanden verlaagde de bank de positie in Italiaanse staatsleningen van 1,3 miljard naar 300 miljoen euro. Aan Ierse en Spaanse staatsleningen heeft ABN, net als drie maanden geleden, voor ieder 100 miljoen euro. Griekse en Portugese staatsleningen bezit de bank niet.

Bezorgd

Van Rutte is bezorgd over de nabije toekomst: ABN Amro verwacht een negatieve economische groei de rest van het jaar.

Daar komt nog bij dat banken voorzichtig zijn geworden met het onderling uitlenen van geld. Dat was ook een probleem na de val van Lehman Brothers in september 2008. "Die markt is heel erg stil geworden", stelt Van Rutte.

Volgens de financieel topman van ABN Amro zijn ook bedrijven voorzichtiger geworden met het aangaan van leningen bij banken. "Wij merken dat bedrijven in toenemende mate kijken of zij zichzelf kunnen financieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl