NOS NieuwsAangepast

E.coli en MRSA

Ook multiresistente E. coli, een darmbacterie die de meeste infecties in de bloedbaan en urinewegen veroorzaakt, komt steeds vaker voor. EHEC is een variant van de E. coli-bacterie.

De resistentie voor fluoroquinolonen, de voorkeurscategorie antibiotica bij dit soort infecties, is van 2009 tot 2010 verder toegenomen. Steeds meer landen kleuren oranje (10 tot 25 procent resistent) en rood (25 tot 50 procent resistent) op de kaart van de antibiotica-resistentie.

In Nederland en de omringende Europese landen zijn intussen tussen de tien en 25 procent van de E.coli resistent voor deze belangrijke categorie antibiotica.

MRSA

Voor de ziekenhuisbacterie MRSA (multiresistente staphylococcus aureus) is het beeld divers. De staphylococcus aureus is een bacterie die veel voorkomt in onze neus en ook bij dieren.

In zeven Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Frankrijk, nam het resistentiepercentage van deze bacteriën af. In vier andere, waaronder Duitsland en Italië, nam het toe.

In zes landen, Spanje, Italië, Griekenland, Hongarije, Roemenie en Portugal, is het percentage MRSA meer dan 25. In Portugal zelfs meer dan 50.

In Nederland daalde het percentage MRSA in 2010 naar minder dan één procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl