NOS NieuwsAangepast

Uitspraken Blatter 'ondoordacht en neerbuigend'

Uitspraken van FIFA-president Sepp Blatter hebben in Groot-Brittannië voor de nodige ophef gezorgd. In een interview met CNN zei hij "dat racisme niet bestaat op het voetbalveld".

Tegen de Amerikaanse nieuwszender zei Blatter verder: "Als spelers tegen elkaar schelden, waarbij sprake is van verkeerde woorden of gebaren, moet degene die het aangaat denken 'het is een wedstrijd'."

"Na afloop van de wedstrijd, schudden we handen", ging Blatter verder. "Dat gebeurt, omdat we zo hard hebben gewerkt om racisme en discriminatie tegen te gaan."

Lachwekkend

De uitspraken waren tegen het zere been van onder andere Rio Ferdinand, verdediger bij Manchester United. "En ik maar denken dat voetbal een leidende rol heeft in de aanpak van racisme", twitterde hij.

"Uw uitspraken over racisme zijn neerbuigend en haast lachwekkend. Als fans racistische liederen zingen, maar na afloop handen schudden, is dat dan goed?", vroeg Ferdinand via Twitter aan Blatter.

Oud-voetballer Stan Collymore twitterde: "Meneer Blatter, uw uitspraken over racisme zijn ondoordacht en heel erg neerbuigend. U zou moeten opstappen."

Heetst van de strijd

Op zijn Twitterpagina zwakte Blatter zijn uitspraken af. "Er is geen plek voor racisme en discriminatie in het voetbal. Dat heb ik al meerdere keren gezegd. Nu zeg ik het weer."

"Soms worden er in het heetst van de strijd dingen gezegd en gedaan die niet goed zijn. Maar dat betekent over het algemeen niet dat er racisme is op het veld. Voetbal verbindt mensen meer dan dat het verdeelt."

Suarez

In Groot-Brittannië is het debat over discriminatie op het veld opgelaaid nadat John Terry, aanvoerder van zowel Chelsea als het Engels elftal, is beschuldigd van discriminatie. Hij zou Queens Park Rangers-speler Anton Ferdinand, de jongere broer van Rio Ferdinand, hebben gediscrimineerd.

Oud-Ajacied Luis Suarez is door de FA officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege racistisch gedrag. Hij zou zich in woord en gebaar racistisch hebben opgesteld tegenover Evra van Manchester United.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl