Resten supercontinent gevonden
Australische onderzoekers hebben in de Indische Oceaan restanten gevonden van het verdwenen supercontinent Gondwana. Op anderhalve kilometer diepte vonden ze twee 'eilanden' die ooit deel hebben uitgemaakt van de prehistorische landmassa. Het gebied is in zijn totaliteit ongeveer twee keer zo groot als Nederland.
De vondst werd vorige maand gedaan tijdens een expeditie op de oceaan, op zo'n 1500 kilometer ten westen van Australië. Stenen die daarbij naar boven werden gehaald, bewezen dat het om verzonken eilanden ging.
"We hadden verwacht dat we vulkanisch gesteente zouden vinden, zoals gebruikelijk onder water", legt een van de wetenschappers uit. "Maar in plaats daarvan vonden we graniet en zandsteen met fossielen."
Opgebroken
De vondst moet meer duidelijkheid bieden over hoe Gondwana opbrak. Het continent lag ooit op het zuidelijk halfrond, maar viel 130 miljoen jaar geleden uiteen in India, Australië en Antarctica.
De resten die nu zijn ontdekt, liggen op het pad dat India trok richting Eurazië. Toen die continenten uiteindelijk botsten, ontstond het Himalayagebergte.
Vergelijken
De onderzoekers willen de honderden kilo's aan opgedregde stenen vergelijken met stenen aan de Australische kust om te kijken waar de continenten ooit precies aan elkaar zaten.
"Eerder was een vergelijking met monsters van de Australische westkust niet mogelijk, omdat de relevante stukken ergens diep in de Himalaya zijn geknald."