NOS VoetbalAangepast

Cruijff: "Ze zijn gek geworden"

Johan Cruijff heeft verrast gereageerd op de keuze van de overige RvC-leden van Ajax om Louis van Gaal tot directeur te benoemen. "Ze zijn gek geworden".

Cruijff stelt dat hij pas om 19.00 uur op de hoogte werd gesteld. "Tot dan wist ik van helemaal niets."

De vier andere leden van de Raad van Commissarissen spraken in Portugal met Van Gaal. "Vier commissarissen hebben unaniem gestemd vóór het voorgenomen besluit", stelt RvC-voorzitter Steven ten Have. "Johan Cruijff kon daar niet bij aanwezig zijn. Over het besluit is hij op de gebruikelijke wijze op de hoogte gesteld."

Van Gaal past in profiel

De zestigjarige Van Gaal, voormalig trainer en technisch directeur van de Amsterdamse club, voldeed vanaf het begin aan het gewenste profiel: "Iemand met een rijke voetbalachtergrond, iemand die verbonden is met Ajax, iemand die in staat is krachtig leiding te geven, een sterke visie heeft en een teambuilder is."

Voordat de vier leden van de RvC bij Van Gaal kwamen, volgden ze de lijn die Cruijff uitstippelde. Die leidde echter hoofdzakelijk naar Tscheu la Ling, een oud-Ajacied die volgens Ten Have en de andere drie RvC-leden niet aan het profiel voldeed. Vooral op sportief gebied.

"Hij heeft bij Trencín geacteerd, daar geven sommige media en sommige mensen binnen Ajax hoog over op. Maar wij hebben dat gecontroleerd. Trencín is een club in Slowakije. Slowakije is van een heel andere orde dan Nederland. Die club is bovendien gedegradeerd."

Na Ling kwam onder andere Marco van Basten nog in beeld, maar diens aanstelling werd door Cruijff gedwarsboomd. "We hebben vorige week gevraagd, net niet gesmeekt, wie zijn kandidaat is. En tot onze ontsteltenis kwam hij weer met Ling. " Toen was de maat vol en werd de kaart Van Gaal gespeeld door de overige vier RvC-leden.

Blind tandem met Van Gaal

Naast Van Gaal en Sturkenboom, is Danny Blind de derde man in het directieteam. "Danny Blind heeft de afgelopen tijd in moeilijke omstandigheden uitstekend gefunctioneerd. Hij is een icoon, een aanvoerder van een historisch team. Hij zal met Van Gaal een tandem vormen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl