NOS NieuwsAangepast

Gevaarlijk vuurwerk onderschept

De inspectie van VROM heeft vandaag in de Rotterdamse haven een partij van 7000 kilo uiterst explosief vuurwerk in beslag genomen. De partij zat verstopt in een container met gewoon vuurwerk uit China en had als bestemming Oostenrijk.

Het is een van de zwaarste soorten vuurwerk dat in Nederland ooit in beslag is genomen. De 700 dozen met zogenaamde vipers waren onjuist geclassificeerd. Ook gaven de etiketten aan dat er ander vuurwerk in zat.

Flitspoeder

De 70000 stuks vuurwerk bevatten het in Nederland verboden flitspoeder. Volgens de Europese norm mag vuurwerk slechts een halve gram flitspoeder bevatten. In de in beslag genomen stuks vuurwerk zit tot 34 gram flitspoeder. Daarmee valt het in de zwaarste categorie vuurwerk, zogenaamd massaexplosief vuurwerk.

De container is bij een steekproef onder risicovolle containers geselecteerd voor nader onderzoek. Het in beslag genomen vuurwerk is afgevoerd voor nader onderzoek. De inspectie van VROM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de herkomst en de ontvanger van het vuurwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl